با تشدید بحران اوکراین سرمایه گذاران به چه چیزی فکر می کنند؟
دوشنبه 9 حوت 1400
همزمان با تشدید تنشها بر سر اوکراین و وضع تحریمهای اقتصادی علیه روسیه، سرمایهگذاران در تلاش هستند تا خود را با تحولات و رویدادهای جدید وفق دهند. داراییهای امن مثل اوراق قرضه، اونس طلا و دالر آمریکا با افزایش تقاضا مواجه هستند و داراییهای ریسکی مثل ارزهای کالایی و سهام سقوط کردهاند.
سرمایهگذاران خود را برای تشدید فشارهای تورمی آماده میکنند و در عین حال نگران افت رشد اقتصاد جهانی هستند. همچنین معلوم نیست که بانکهای مرکزی دنیا در شرایط جدید چگونه عمل خواهند کرد؟ در این گزارش میخواهیم با دیدگاه سرمایهگذاران و استراتژیست های بزرگ بازار آشنا شویم. بزرگان بازار چه فکری در سر دارند؟
زمان خرید از بازگشتهای نزولی نیست!
شرکت Saxo Capital Markets موضع دفاعی نسبت به بازار سهام گرفته و با احتیاط عمل میکند. این شرکت به طور کلی دید منفی به بازار سهام دارد، اما پیشبینی میکند که سهام شرکتهای انرژی، معدنی و کامودیتی رشد کنند. Jessica Amir استراتژیست بازار در سیدنی استرالیا گفته که زمان خرید از بازگشتهای نزولی بازار نیست و باید در انتخاب سهام و بازار دقت و وسواس بیشتری به خرج داد. این فعال حرفهای انتظار دارد که بازار سهام آمریکا بیشتر از این سقوط کند، چونکه آینده بیش از قبل مبهم شده و نرخ رشد تورم هم به اوج چند دهه اخیر رسیده و شرایط رو به وخامت گذاشته است.
به رشد اقتصادی ناحیه یورو آسیب وارد خواهد شد!
شرکت مدیریت دارایی GAMA اقدام به فروش یورو کرده است. بعد از تشدید تحریمهای غرب علیه روسیه، مدیر این شرکت فروش یورو را افزایش داده است. Rajeev De Mello گفته که قیمت بالای انرژی بر رشد اقتصادی ناحیه یورو آسیب وارد خواهد کرد و اطمینان مصرفکنندگان و سرمایهگذاران را تضعیف خواهد کرد. همچنین از دید این فعال حرفهای، بانک مرکزی اروپا خیلی دیرتر از دیگران اقدام به خروج از سیاستهای انبساطی پولی خواهد کرد.
تصمیمات سخت سیاستگذاران پولی
اقتصاددان ارشد در Federated Hermes معتقد است که بحران اوکراین شرایط را برای تصمیمگیری بانکهای مرکزی دنیا دشوار کرده است. پیش از بحران اوکراین هم بانکهای مرکزی مجبور بودند بین حمایت از رشد اقتصادی و مقابله با رشد تورم یکی را انتخاب کنند. با تشدید بحران اوکراین شرایط بیش از گذشته سخت شده و بانکهای مرکزی باید تصمیمات مهم و دشواری اتخاذ کنند.
“در شرایط فعلی نرخ رشد تورم بالاست و نگرانیها از اثرات ادامهدار رشد تورم باعث خواهد شد تا بانکهای مرکزی از سیاستهای انبساطی پولی به طور کامل جدا شوند. اما ریسکهای پیش روی رشد اقتصادی باعث میشود تا بانکهای مرکزی با سرعت کمتری از سیاستهای انبساطی پولی خارج شوند. میتوان گفت که بحران اخیر باعث شده تا خطای بانکهای مرکزی در تصمیمگیریها هم افزایش یابد.”
بانکهای مرکزی اروپایی تحت فشارند
استراتژیست بازار در TD Securities گفته که بانکهای مرکزی اروپایی بیشتر تحت فشار خواهند بود. چونکه کشورهای اروپایی رابطه بیشتری با سیستم مالی روسیه داشتهاند. بانکهای اتریشی بیشتر در معرض خطر قرار دارند. بانکهای ایتالیا و فرانسه هم وضعیت مشابهی دارند. “انتظار میرود که بانک مرکزی اروپا نقدینگی لازم را در اختیار بانکها قرار دهد تا ریسکهای ناشی از تحریم روسیه به حداقل برسند.”
فروش در شرایط فعلی کار سختی است!
استراتژیست بازار در ۲۲V Research گفته که هر چند به فکر خرید نیست، اما ورود به معامله فروش هم کار سختی است. “سنتیمنت بازار به نحوی است که سرمایهگذاران با بازگشتهای نزولی وارد معامله خرید میشوند و سود تقسیمی در بازار سهام هم قابل توجه است. به همین دلیل فروشنده بودن در شرایط فعلی کار سختی است. اما اگر به این خاطر در بازار فروشنده باشیم که قیمت نفت خام به ۱۵۰ دالر خواهد رسید و اقتصاد ناحیه یورو هم وارد رکود خواهد شد، داستان دیگری است.”
نوسانات روزانه و کوتاه قابل چشمپوشی هستند!
مدیر داراییهای سهام در Korea Investment Management Co معتقد است که بازارهای آسیایی نوسانات روزانه بزرگی را تجربه خواهند کرد، اما با نگاه به روند بلندمدت، ورود به معامله خرید سهام در آسیا ایده بدی نیست. “نیازی نیست که به هر نوسان کوتاهمدت بازار واکنش نشان داد.” Jung Sang-Jin گفته که بزرگترین نگرانی او این است که آیا فشارهای تورمی در شش ماه دوم سال ۲۰۲۲ هم تشدید خواهند شد یا خیر؟ اگر تشدید نوشند، میتوان به نوسانات و فاکتور های کوتاهمدت بازار بیتوجهی کرد.
جریانات ریسک گریزی اشباع شده است؟
استراتژیست بازار در JPMorgan Chase گفته که جریانات ریسک گریزی ناشی از بحران اوکراین به اوج رسیده است. “بازارها دوست دارند که عوامل شناخته و ناشناخته را در قیمتها بیش از حد اغراق کنند. اما مقیاس حمله روسیه به اوکراین با پیروزی قاطع روسیه همراه نبوده و به همین دلیل شاید بحران اوکراین به سایر نقاط سرایت نکند.” Mixo Das در ادامه گفته که سرمایهگذاران بایستی به خاطر داشته باشند که روسیه و اکراین کمتر از ۲ درصد در اقتصاد جهانی نقش دارند و سهم بانکهای بزرگ جهانی در روسیه کمتر از ۱۰۰ میلیارد دالر است.
پوشش ریسکها به کمک انرژی!
استراتژیست بازار در Medley Global Advisors هم گفته که “بزرگترین ریسک بحران اوکراین اختلال در عرضه انرژی، مواد غذایی و کالاییهای اساسی است. شما باید در همین مسیر معامله کنید و سهام و داراییهایی را خریداری کنید که در بازار کالا فعالیت دارند. به احتمال زیاد شرکتهای انرژی آمریکا عملکرد خیلی بهتری در مقایسه با شرکتهای اروپایی خواهند داشت.”